Het coronavirus doet ook een beroep op onze dienstverlening

Door Pieter van Stijn, Managing Partner InterExcellent Zorg over het coronavirus

Van de week kreeg ik van de programmamanager van een regionaal zorgnetwerk de vraag: “Kun je ons voorzien van een interim manager die het […]project kan sturen, de zorgprofessionals kan aansturen en de regionale samenwerking & coördinatie kan bevorderen?”

Welke behoeften?
Uiteraard kunnen wij dat. Maar de vraag riep meteen een meer algemene vraag op: Welke behoeften hebben zorgorganisaties en netwerken in hun strijd tegen het coronavirus? Want ook vanuit een ziekenhuis werd al geïnformeerd naar de mogelijkheden ‘voor het geval dat’.

Adequaat bestand
Kortom, als managementbureau zijn wij druk bezig om te kijken hoe wij snel kunnen inspelen op ondersteuningsvragen vanuit de zorg(instellingen), projecten en bemensing rondom de bestrijding van het virus. We maken gebruik van informatie vanuit RIVM en het ministerie om met onze klanten in te schatten wat wij kunnen toevoegen. Snelheid is natuurlijk een eerste vereiste. Onze procedures zijn daar al op afgestemd. Net zo belangrijk is kennis van de zorgbranche. Daarvoor beschikken wij over een adequaat bestand project- en programmamanagers.

‘Waar vallen de gaten?’
Waar het nu echter vooral om gaat is dat niemand kan voorspellen welke oplossingen nodig zijn, vanuit welke invalshoeken de vragen gaan komen. De vraag is ‘waar vallen de gaten?’ Zo was er een interim-manager die direct aan de slag moest om de inkoop van goederen en medicijnen in te richten. Het reikt dus verder dan projectmanagement dan projectmanagement gericht op de actuele situatie. Ook binnen projecten kan er behoefte bestaan aan juridische of financiële capaciteit of procesoptimalisatie. Denk aan een Lean-specialist.

Beschikbaarheid
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op welke vraag dan ook, hebben wij vast bij onze eigen interim-managers en projectmanagers geïnventariseerd hoe het staat met hun beschikbaarheid op de korte termijn en eventuele specifieke kennis op dit terrein. We zijn er zeker van dat we op dit moment aan de eerste vragen kunnen voldoen. Daarbij valt het mij op dat diverse mensen al hebben aangegeven juist extra betrokken te zijn vanwege de bestrijding van het coronavirus.

Wij voelen ons als managementbureau voor de zorg verbonden met onze klanten en met de actualiteit van de zorgbranche. Waar extra capaciteit, onverwachte oplossingen en snelheid geboden zijn, stellen wij onze kennis, ervaring en dienstverlening graag beschikbaar. U kunt mij mailen (pieter.van.stijn@interexcellent.com) of bellen op 035 – 528 0430.