Tijdens de 3e module van de leergang Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg zetten de sprekers ons weer goed op scherp. Want regisseren is niet voor elke regio hetzelfde! En hoe ziet een regio er eigenlijk uit? Wie bepaalt de grenzen? Gelden voor alle zorgdomeinen dezelfde regio’s?
Deze vragen moesten natuurlijk ook beantwoord worden. Denken in scenario’s blijkt daarbij een belangrijke rol te spelen, net als de drivers die succes of juist mislukking bepalen. Maar wat is precies de waarde van denken in scenario’s? En wat zijn die belangrijke drivers die regionale samenwerking bevorderen?
Denken in scenario’s
Het is verleidelijk om te denken dat de transitie in de zorg en de regionale samenwerking overal op dezelfde manier in gang gezet kan worden. De realiteit is anders. Regionale samenwerking is geen doel op zich, maar een middel om de zorg anders te organiseren. De eerste vraag die dan opdoemt: Van welke regio’s gaan we eigenlijk uit? Die van de zorgkantoren of van de GGD? Gelden voor alle zorgdomeinen dezelfde regio’s?
Omdat de realiteit complex is, zijn we aan de slag gegaan met scenarioplanning: Plaats een stip op de horizon en kijk via welke verschillende routes je er kunt komen. Shell werkt ermee om zich een beeld te kunnen vormen van een veranderende energiemarkt. Yle Stelstra, directeur Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en leider Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C), ging in op de ontwikkelde scenario’s rondom de COVID-19 pandemie. Hoe voeg je nieuwe ontwikkelingen en inzichten toe om de scenario’s bij te werken?
Denken in scenario’s voor regionale samenwerking in de zorg.
Deze inzichten kunnen we goed gebruiken in regionale samenwerking. Want per regio is er sprake van een ander speelveld. De samenwerkingspartners en de wijze waarop zij in de wedstrijd staan zullen per regio anders zijn. Het doel is vaak vergelijkbaar, maar de route om er te komen verschilt. Ook de wijze waarop de spelers hun rol invullen is meestal anders. Hoe verhouden de belangen van de verschillende partijen zich per regio? Wat zijn de visies, wat zijn de uiteenlopende belangen van bijvoorbeeld de gemeente, ziektekostenverzekeraars, zorgkantoren, zorgaanbieders en woningcorporaties als het gaat om het ontwikkelen van kleinschalige woonvormen voor ouderenzorg in een bepaalde wijk? Drivers blijken dan een belangrijke rol te spelen.
Drivers regionale samenwerking zorg
Daarom zijn we dieper ingegaan op de verschillende drivers van regionale samenwerking. Een voorzitter RvB van een grote, innovatieve VVT-organisatie gaf zijn beeld van succesvolle samenwerking, gebaseerd op verschillende successen en mislukkingen in de verschillende regio’s:
- Het aantal partijen moeten niet te groot zijn. Het is eenvoudiger om de samenwerking aan te gaan met een grote zorgaanbieder dan veel verschillende kleine.
- Het helpt als er sprake is van urgentie. Bijvoorbeeld wanneer er in de regio een bijzonder krappe arbeidsmarkt is, kan dit onderlinge samenwerking bespoedigen.
- Burgerparticipatie Bij de overname van een ziekenhuis bleken de verschillende zorgpartijen door de actieve rol van de burgers in staat te zijn bepaalde ziekenhuisfuncties te behouden. En werd het gebouw door verschillende zorgpartijen gebruikt om de zorg dichter bij elkaar te brengen. Medisch, paramedisch, dagbesteding en een hotelfunctie werden onder één dak gebracht.
Kortom, het speelveld is complex, verdiep je in de drivers van alle betrokken partijen en denk in scenario’s om je doel te kunnen bereiken. Een mooie taak voor de regisseur van regionale samenwerking in de zorg. In mijn volgende blog ga ik daar verder op in.
Interesse in de Nyenrode-leergang Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg?
De leergang staat gepland voor komend voorjaar (start medio mei), zodra bijeenkomsten in groepsverband weer zijn toegestaan. We hechten namelijk veel waarde aan een gezamenlijke start op Nyenrode. Maar u kunt uw plaats nu al reserveren. Vul daarvoor onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op.
U kunt ook zelf contact opnemen met Jo Vincken, programma directeur Nyenrode of Pieter van Stijn, managing partner Zorg van InterExcellent. Jo Vincken: 06 – 10475282. Pieter van Stijn: 035 – 528 0430.
“Juist voor ‘dokters’ is deze leergang interessant om zicht te krijgen op hun eigen bijdrage aan regionale samenwerking in de zorg.”
Ingrid Kroon, Zelfstandig Specialist Ouderengeneeskunde
40 PE-punten
Voor deelnemers vanuit de medische doelgroep is accreditatie door de KNMG verleend voor 40 PE-punten. ABAN algemene nascholing cluster 1, 2 en 3 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, alle medisch specialisten en sociaal geneeskundigen).
Certificaat en bundel cases
Aan het eind van de leergang ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname van Nyenrode Business Universiteit. Nyenrode bundelt en geeft de behandelde en beschreven cases ook uit met als doel dat u als deelnemer de opgedane kennis en ervaringen kunt delen binnen uw eigen organisatie, netwerk en samenwerkingsverbanden.